marți, 28 august 2012

CETĂŢEANUL GHIŞE


De la bun început mărturisesc că am fost preocupat să induc ideea că respectarea Constituţiei nu este facultativă şi, de câte ori am avut ocazia, am încercat să demontez ambiţiile neconstituţionale ale oamenilor noştri politici. Acum, pentru a nu vă mai reţine atenţia cu chestiuni juridice şi pentru a fi pe înţelesul celor ce nu au pregătire în domeniu, am să mă refer strict la problemele procedurale ivite pe parcursul organizării, desfăşurării şi confirmării rezultatelor referendumului naţional pentru demiterea Preşedintelui.
Cum arătam într-un deunăzi articol (Asedierea ultimei redute: CCR), anterior pronunţării hotărârii Curţii Constituţionale, purtătorii de „cabală vopsită civic” anunţau public că „cei 7,4 milioane de români care au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu vor vedea că nu este luat în seamă votul lor, atunci nu le rămâne decât să iasă în stradă”, ceea ce constituie o veritabilă incitare ce contravine flagrant principiilor democratice.
Numai departe decât aseară, îndemnul este pus în practică de cel ce s-a recomandat presei „cetăţeanul” Ghişe care, însoţit de consilierul personal, aidoma celebrelor personaje ale lui Cervantes, Don Quijote de la Mancha şi scutierul său Sancho Panza, şi înhămat la cartoanele inscripţionate „Băsescu a fost demis de popor” şi-a propus să se plimbe seară de seară prin faţa Palatului Cotroceni.
Se pare ca dl Ghişe nu pricepe în ruptul capului că:
-    Curtea nu a făcut abstracţie de voinţa celor 7.403.836 de electori prezenţi la urne care au votat „DA”. Dimpotrivă, a adăugat la numărul la numărul total al electorilor prezenţi la urne şi pe cei 943.375 care au votat „NU”, precum şi pe cei 111.842 ale căror voturi au fost anulate. Indiscutabil că numărul la electori prezenţi la vot, de 8.459.052, este impresionant, dar NU ESTE SUFICIENT PENTRU A DEPĂŞI PRAGUL ELECTORAL de 9.146.232+1 (respectiv 18.292.464:2+1);
-    Acest prag electoral de 9.146.232+1 este impus de legea referendumului, potrivit căreia „demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale”. Iar „cetăţenii înscrişi în listele electorale sunt cetăţenii cu drept de vot, adică cei precizaţi în art.36 din Constituţia României, potrivit căruia: „Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv” (alin.1); „Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale” (alin.2);
-    Potrivit art.2 alin.1 din Legea nr.3/2000, referendumul NAŢIONAL constituie „forma şi mijlocul de consultare directă şi de exprimare a voinţei suverane a poporului român”, din care, dle Ghişe, continuă să facă parte şi cetăţenii cu drept de vot care nu s-au prezentat la urne, şi cetăţenii cu drept de vot cărora „le-a expirat viza de valabilitate de buletin”, şi cei aflaţi în străinătate, desigur cu excepţia celor care nu au drept de vot.
        Apoi, dle Ghişe, „Constituţia consacră dreptul de vot, şi nu obligaţia de a vota”. Cu alte cuvinte, cum corect au precizat judecătorii CCR, „ţine de voinţa fiecărui cetăţean de a decide în mod liber dacă îşi exercită acest drept. Acesta nu poate fi obligat să îl exercite sau dimpotrivă să nu îl exercite din moment ce art.30 alin.2 din Constituţie garantează libertatea conştiinţei…”. Pot înţelege de ce Curtea, care a demonstrat nevalabilitatea referendumului la data de 2 august 2012 – concluzionând că „majoritatea de voturi în sensul demiterii Preşedintelui nu întruneşte condiţiile de reprezentativitate în lipsa cvorumului necesar pentru desfăşurarea referendumului” – nu s-a pronunţat încă de la acea dată, dar demersul dvs post-referendum presupun că are cu totul altă explicaţie.
Voi reveni în zilele următoare cu privire la problemele de ordin procedural privind confirmarea rezultatului referendumului naţional şi în raport de demersurile dvs.

 

6 comentarii:

  1. Analiza facuta este perfecta si tot ce se spune aici cunoaste si cetateanul Ghise insa face pe nestiutorul din interese meschine. Ghise face aceste lucruri doar pentru a incita populatia. Asa ceva este grav din partea unui senator al Parlamentului Romaniei. Dar nu ma mira atata timp cat fostul presedinte interimar si ilegitim Antonescu impreuna cu premierul ilegitim Ponta au incitat populatia la revolte inainte de anuntarea hotararii CCR doar pentru a influenta aceasta Hotarare. Oricum acest Ghise este cunoscut in Brasov drept calaul industriei Brasovene. Acest Ghise populatia Brasovului nu il doreste ca senator, el intrand in parlament de pe locul al-3-lea in locul altui cetatean care avea voturi mai multe ca el. Asa ca nu este decat o marioneta care amuza lumea. Un fel de Arlechino.

    RăspundețiȘtergere
  2. D-le profesor , gestul domniei voastre de explicare pe intelesul omului de rand a acestor chestiuni procedurale este admirabil , am mai spus asta si o voi spune mereu ! Daca insa mizati pe faptul ca aceste explicatii vor putea avea direct sau indirect o cat de mica influenta asupra acestui personaj extrem de ciudat , senatorul Ioan Ghise , cred ca sunteti cel putin mult prea optimist ! Ma doare ca putem avea asemenea reprezentanti in Camera Superioara a Parlamentului acestei tari !


    Cu aleasa stima ,
    Ion Vatamanu

    RăspundețiȘtergere
  3. dupa ce va pierdeti vremea... ??? Ghise... mancati o inghetata... faceti altceva... lasati'l domne sa protesteze, e dreptul omului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca inainte de a ajunge la Botanica a luat si ceva etno-botanice, pentru ca altfle nu-mi explic cum se poate injosi un om in felul asta: http://taraboste.blogspot.ro/2012/08/senatorul-botanicei-etno-botanicei.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnule Profesor,
    Va multumesc pentru eforturile dumneavoastra de-a explica cetatenilor cum stau lucririle din punct de vedere legal in ce priveste referendumul,dar se pare ca sunt unii cetateni care ignora aceste lucruri.Cetateanul Ghise,in opinia mea, nu face altceva decat sa instige.Instigarea nu se considera a fi o fapta in afara legii?N-ar trebui ca si cetateanul Ghise sa raspunda din punt de vedere legal?Stiu ca daca ar trebui sa raspunda pentru fapta de instigare trebuie sa treaca prin procedura de ridicare a imunitatii parlamentare,procedura destul de greoaie dupa parerea mea,dar daca nu se fac legi care sa fie usor de aplicat...si uite asa ne trezim cu el,Ghise, ca este iar parlamentar din decembrie...

    RăspundețiȘtergere
  6. DE ACORD CU CEEA CE SPUNETI!
    DAR DE UNDE 18 MILIOANE SI..., CAND CCR A EMIS ANTERIOR DOCUMENTE IN CARE SUNT NUMAI 16 MILIOANE SI... DE ELECTORI ???
    MARE AMNEZIE MAI AU UNII !!!
    DE FAPT ASA AU LASAT PDL LISTELE PTR CA SE PREGATEAU DE FRAUDA CA SI LA ALEGERILE ANTERIOARE !!!

    RăspundețiȘtergere